Rou Quan (Tai Chi)

Rou Quan: Shaolin Tai Chi.  Een bewezen effectieve methode bij het reduceren van stress, terugdringen van symptomen van depressie en angsten, het verbeteren van balans, kracht en coördinatie én het soepel houden van de spieren en pezen.

rou_quanRou Quan behoort tot de interne stijlen van Shaolin en kenmerkt zich door zachte en langzame bewegingen. Hierdoor valt de stijl in dezelfde categorie als Tai Chi, wat in het westen een veel grotere bekendheid geniet. Beide stijlen zijn in essentie en principe redelijk gelijk. Echter, in Rou Quan zie je elementen terug die je in Tai Chi niet terugziet, en andersom.

 

Het Shaolin kung fu kent een aantal kenmerkende bewegingen welke duidelijk aanwezig in Rou Quan. De stijl vindt zijn basis in een set van dertien Qi Gong bewegingen die ontwikkeld zijn door de monniken, en gebaseerd zijn op houdingen en uitdrukkingen van Arhats. Dit zijn de beelden die in een boeddhistische tempel aanwezig zijn. Later volgde een set van opeenvolgende bewegingen: de Qi Gong principes bleven gehandhaafd en gevechtstechnieken werden toegevoegd.

Rou Quan is ontwikkeld vanuit meditatie en constante kritische beoordeling; mindfulness en spirituele groei zijn dan ook belangrijke elementen. De bewegingen zelf zijn redelijk makkelijk te leren, maar pas daarna begint het echte begrijpen. Pas dan volgt de verdieping in de beweging en het echt bezig zijn met zowel je mentale als fysieke ontwikkeling.

%d bloggers liken dit: