Rou Quan (Tai Chi)

柔拳 
Rou quan (Shaolin Tai Chi)

Over de jaren heeft Rou Quan zich bewezen als effectieve methode voor het reduceren van stress, terug dringen van symptomen van depressie en angsten, het verbeteren van balans, kracht en coördinatie en het soepel houden van de spieren en pezen.

rou_quanRou Quan behoort tot de interne stijlen van Shaolin en kenmerkt zich door zachte en langzame bewegingen. Hierdoor valt het in de zelfde categorie als Tai Chi, wat in het westen een veel grotere bekendheid geniet. Beide stijlen zijn in essentie en principe redelijk gelijk. Echter vind je in Rou Quan elementen die je in Tai Chi niet terug ziet en anders om. Het Shaolin kung fu kent namelijk een aantal kenmerkende bewegingen en deze zijn duidelijk aanwezig in Rou quan.

Rou quan vind zijn basis in een set van dertien Qi gong bewegingen. Bewegingen die ontwikkeld zijn door de monniken op basis van houdingen en uitdrukkingen van beelden van Arhats die in de tempel aanwezig waren. Later is dit door ontwikkeld tot een set van opeenvolgende bewegingen. De Qi gong principes bleven gehandhaafd en gevechtstechnieken werden toegevoegd. Doordat Rou Quan ontwikkeld werd door meditatie en constante kritische beoordeling zijn mindfulness en spirituele groei belangrijke elementen. De bewegingen zelf zijn redelijk makkelijke aan te leren maar dit pas het begin. Daarna begint het echte begrijpen en de verdieping in de beweging en het echt bezig zijn met zowel je mentale als fysieke ontwikkeling.

Advertenties
%d bloggers liken dit: