Qi Gong

Qi gong is een methode die al eeuwen door boeddhistische monniken beoefend wordt. De methode maakt de beoefenaar bewust en leert hoe spanning om te zetten is in ontspanning. Het resultaat is beter ‘in je lichaam zitten’ en steviger kunnen omgaan met de stress die iedere dag weer op je pad komt.

Qi_gong

Dat ademhalen essentieel is voor ons bestaan zal niemand ontkennen. Toch nemen we in het dagelijks leven zelden de tijd om bewust met ademen bezig te zijn. Het is immers iets wat het lichaam zelf reguleert en wat alleen ‘noodzaak’ lijkt als we buiten adem raken door inspanning of sport. 

Bij Qi Gong draait het om bewuste ademhaling. Althans, het combineren van ademhaling met bewegingspatronen. Tijdens het beoefenen van Qi Gong wordt het lichaam op meerdere vlakken gestimuleerd, en dat heeft diverse voordelen. De longcapaciteit vergroot, het lichaam wordt soepeler en sterker en de levensenergie (Qi) krijgt de kans om vrij door het lichaam te stromen. Het resultaat hiervan is prettiger in je lichaam/vel zitten, minder vaak ziek zijn, vermindering van RSI-klachten verminderen en een betere concentratie. 

Qi Gong biedt handvatten om  bewuste ademhaling te kunnen integreren in het dagelijks leven. Maar buiten de les oefenen en herhalen biedt natuurlijk het beste resultaat. En dan neemt slechts vijf minuten, of meer, per dag in beslag.  

De elementen van Qi Gong lessen zijn: 

Ba duan Jin – 八段锦气

Ba duan jin: de acht brokaten (schatten). Een van de meest beoefende vormen van Qi Gong. Statische houdingen afgewisseld met soepele, ontspannen bewegingen. Het ene moment een aardige belasting, daarna weer ontspannen en vloeiend. De bewegingen zijn relatief makkelijk te leren, maar…zijn pas het begin.

Zhan Zhuang

Zhan Zhuang: staande meditatie. In combinatie met bewuste ademhaling kalmeert het de geest, wat leidt tot diepe ontspanning en innerlijke harmonie. Staan als een boom, met een diepe maar ontspannen ademhaling. Aansluiting zoeken met de energie van de aarde en de krachten van de hemel.

Yi Jin Jing

Yi Jin Jing: de transformatie en regeneratie van de spieren, pezen en ligamenten (bijvoorbeeld enkel- en kniebanden). Met soepele en vloeiende bewegingen wordt de Qi gecultiveerd: het gehele lichaam wordt van zuurstof voorzien. Dit verbetert de stofwisseling en bloedvaten aanzienlijk. En ook verhoogt het de conditie, versterkt het de botten en het hart en wordt het vrijkomen van endorfine gestimuleerd. Het werken met en sturing geven aan de Qi is geboren uit de filosofie van het taoïsme. 

%d bloggers liken dit: