Verhuisd

Met ingang van vandaag zijn we officieel verhuisd naar de Paul Krugerkade 45. Alle lessen zullen dus ook daar plaats vinden. 

Mocht de grijze deur gesloten zijn bel dan even aan aan de linkerzijde. 

Tot snel in de training. 

Workshop Da Hong Quan Erlu met Shi Yan Ti

vos6000

Door zijn aanwezigheid voor de opening van onze nieuwe trainingsruimte geeft Shi Yan Ti een exclusieve workshop.

In deze workshop leer je Da Hong Quan Erlu, een van de belangrijkste vormen (taolu) van het Shaolin Kung Fu. Tevens wordt er ook ingegaan op de applicatie en wat Shaolin cultuur inhoudt.

Wanneer:   Zondag 17 september van 9:30 tot 16:30
Waar:          Paul Krugerkade 45, 2021 BN, Haarlem
Kosten:       45,-

Aanmeldingen via shaolincentrumhaarlem@gmail.com

 

Vakantie sluiting

Tijdens de zomer vakantie zijn wij gesloten van 24 juli tot en met 7 augustus (let op maandag 7 augustus is er dus geen les).

Daarna hervatten de lessen weer zoals gebruikelijk. We raden iedereen (die niet op vakantie is) aan gebruik te maken van de lessen. De opkomst is een stuk lager en hierdoor is er meer persoonlijk aandacht en dus meer mogelijkheid tot groei.

We wensen iedereen alvast een fijne vakantie!!

474611_434281923292700_823627892_o

Chan Meditatie (gratis)

Aanstaande zaterdag (24 juni) bent u van harte welkom om deel te nemen aan onze gratis Chan (Zen) meditatie ochtend.

We starten om tien uur en wisselen loop meditatie af met zit meditatie. Als afsluiter doen we een massage om het lichaam weer opgang te krijgen na het stilzitten. Tevens is er mogelijkheid voor het stellen van vragen en het nuttige van een kopje thee.

Iedereen is welkom, dus ook geïnteresseerde die geen lessen volgen bij ons centrum.

Adres:

Pieter Maritzstraat 3
2021 RA Haarlem

Tijd:

10:00 tot 11:30

Aanmelden is niet nodig en het enige wat je mee hoeft te nemen is makkelijk zittende kleding.img_1669

Workshop Yin Shou Gun (stok)

Als er een wapen belangrijk is voor de Shaolin Temple dan is het wel de stok. In de geschiedenis wisten de monniken namelijk veel roem te verwerven door het winnen van grote gevechten met een stok. De stoktechnieken van Shaolin zijn dus ook het meest ontwikkeld van de wapens.

IMG_6660
Yin Shou Gun is de meest beoefende stok vorm van het Shaolin kung fu. Dit komt hoofdzakelijk doordat hij redelijk kort en basis is. Volgens de geschiedenis was het de Japanse generaal Yu Dayou die in de Ming dynasty (1368 – 1644) Shaolin bezocht en zijn stok technieken overdroeg aan de monniken. Deze technieken werden samengevoegd met de vaardigheden die al generaties binnen de tempel ontwikkeld waren en gevoegd tot een taolu genaamd Yin Shou Gun.

Delen van Yin Shou gun zijn dus ook terug te vinden in oudere Shaolin stokvorms zoals Shou Hou Gun uit de Yuan Dynasty (1279 – 1368), gemaakt door de monnik Jinnaluo en de Feng Mo Gun uit de Ming Dynasty, gemaakt door monnik Shishan. Deze beide stokvorms zijn identiek tot ongeveer de helft.

In de boeken staat dat de monnik Shishan de negentien bewegingen van Shou Hou Gun uitbreidde naar vijfentwintig bewegingen en Feng Mo Gun creëerde. Yi Shou Gun werd ongeveer gecreëerd rond het einde van de Ming dynasty. Het is overduidelijk dat Feng Mo Gun hier de blauwdruk voor was aangezien het zijn krankzinnige (Feng) en omgekeerde (Yin) methodologie deelt. Het is dus heel goed mogelijk dat de monnik Zhishan ook Yin Shou gun creëerde en deze toevoegde aan het Shaolin stok systeem.

Methodologie

Yin Shou Gun zijn methodologie doet zijn naam eer aan. De naam is namelijk te vertalen als ‘Yin Hand Stok’. Yin is hier niet vertaald aangezien het een onderdeel is van het Yin Yang principe en het meerdere betekenissen kan hebben. Het kan dus ook staan voor: duister, negatief, omgekeerd, vrouwelijk, enz. In de Yin Shou Gun staat het hoofdzakelijk voor het tegenovergestelde van normaal of rationeel denken. De set volgt dus ook geen patroon wat standaard is voor de Chinese martial arts en de logica van de vorm is dus ook omgekeerd. Als je verwacht dat een beweging voorwaarts zal gaan, wisselt het plots van richting. Als je een hoge aanval verwacht komt die laag en als je links verwacht is het rechts. Op deze manier is het voor een tegenstander bijna onmogelijk om de logica te ontdekken in de gevechtsstijl.

 

Zaterdag 28 januari van 9:00 tot 16:00

Locatie: Junoplantsoen 30 2024 RR Haarlem

Kosten 30,- (55,- euro voor niet leden)

Workshop Qi gong Ba Duan Jin

Mindfulness, zowel je lichaam als geest ervaren zoals het op dit moment is.

Shaolin Qi gong is hiervoor de methode die al eeuwen door boeddhistische monniken beoefend wordt. Het maakt je bewust en leert je hoe je spanning kan omzetten in ontspanning. Hierdoor kom je beter in je lichaam te zitten en zal je beter kunnen omgaan met de stress die je iedere dag op je pad komt.

Tijdens de workshop besteden we veel aandacht aan de juiste ademhaling, juiste houding en juiste uitvoering. Het is de bedoeling dat tijdens de dag alle acht bewegingen aangeleerd en veel geoefend worden. Dit om er voor de zorgen dat de deelnemers daarna thuis aan de slag kunnen en verdere verdieping kunnen bereiken.

Ba duan Jin – 八段锦气功

Ba duan jin, de acht brokaten (schatten). Een van de meest beoefende vormen van Qi gong. Statische houdingen worden afgewisseld met soepele ontspannen bewegingen. Dit kan het ene moment een aardige belasting zijn terwijl het daarna weer ontspannen en vloeiend gaat. De bewegingen zijn relatief makkelijk te leren, maar dit is pas het begin.

Zaterdag 11 februari van 9:00 tot 16:00

Locatie: Pieter Maritzstraat 3 2021 RA Haarlem

Aanmelden via: Shaolincentrumhaarlem@gmail.com (let op aantal deelnemers beperkt)

Kosten: 55,-

kerst en nieuwjaar

De kerst en jaarswisseling komen er weer aan en via deze weg willen we iedereen het allerbeste wensen voor in het nieuwe jaar.

2017
In 2016 zijn we met z´n allen flink gegroeid. Het niveau in de lessen is echt goed vooruit gegaan. Dit natuurlijk door de inzet tijdens de lessen en workshops van jullie allen. We hopen dit in 2017 voort te zetten om zo nog een stukje op te kunnen schroeven. Dit gaan we natuurlijk tijdens de lessen doen, maar ook door middel van workshops. Dit zal gaan om: applicatie’s, Yin Shou Gun (stok), Tong Bi Quan en voor de gevorderden Da Hong Quan. Ook staat er een Chinees nieuwjaars workshop in de planning met o.a. kalligrafie en thee ceremonie als onderwerpen. Houd de site en het bord in de school dus in de gaten voor meer info.

School gesloten
Tussen kerst en oud en nieuw is de school gesloten. Het gaat hier om de lessen van 26 t/m 30 december. Op 2 januari pakken de we draad gewoon weer op.

Fijne en gezonde dagen allemaal!

Workshop partneroefeningen met Chinees zwaard (Jian) 

Zaterdag 10 december 2016

Workshop partneroefeningen met Chinees zwaard (Jian)

Het zwaard is iets wat op de meeste van ons een enorme aantrekkingskracht heeft. Helemaal om eens te verkennen hoe dit wapen werkt tegenover een partner. Tijdens deze workshop gaan we aan de gang met basis technieken van zowel de aanval als de verdediging. Later zullen we deze leren toepassen met een tegenstander.

We werken met de Jian, het Chinese tweesnijdende zwaard. Voor de partneroefeningen gebruiken we houten zwaarden met een stompe punt.

De workshop is geschikt voor zowel beginners als gevorderde. Zaalschoenen verplicht veiligheidsbril en handschoenen aangeraden. Er zijn enkele zwaarden, veiligheidsbrillen en handschoenen beschikbaar.

  • kosten: 30 euro
  • Wil je beide workshops volgen dan betaal je 55 euro.
  • reguliere leerlingen van Henk Janssen en van het Shaolincentrum: 20 euro per workshop
  • Let op aantal deelenemers in beperkt, meld je dus snel aan.
  •  Aanvang: 13.30- 16.00 uur

 

De workshop word gegeven door Henk Janssen. Henk Jansen beoefent Yang stijl Taijiquan en Qigong sinds 1976. Qua pushing hands werkt hij het meest in de lineage van Huang Sheng Shyan, qua zwaardvechten het meest in de lijn van Scott Rodell.

Workshop Pushing Hands

Zaterdag 10 december 2016

Workshops Pushing  hands

Door het beoefenen van pushing hands zal het begrip van de taolu (vorm) beter worden. Je zal beter begrijpen hoe je moet bewegen en meer balans kunnen vinden tussen kracht en ontspanning.

Tijdens de workshop leren we eerst een pushing hands patroon aan. Daarna kijken we hoe we deze het beste kunnen uitvoeren en wat voor resultaat we zoal kunnen behalen. Vervolgens bekijken we hoe we dit patroon kunnen doorbreken en in een voordelige positie kunnen komen. De bedoeling is dit te doen zonder onze eigen structuur op te geven en de balans te verstoren van de tegenstander.  Onder anderen komen er  principes van Taijiquan als de centrale as,  methodes voor  ontspannen (Sung) en structuur aanbod. Dit wordt gedaan doodmiddel van enkele pushing hands patronen en daarna volgt de overgang van dit patroon naar vrij pushen.

  • voor beginners en gevorderden
  • kosten: 30 euro
  • reguliere leerlingen van Henk Janssen en van het Shaolin centrum:  20 euro per workshop
  • aanvang 10.00-12.30 uur

 

De workshop word gegeven door Henk Janssen. Henk Jansen beoefent Yang stijl Taijiquan en Qigong sinds 1976. Qua pushing hands werkt hij het meest in de lineage van Huang Sheng Shyan, qua zwaardvechten het meest in de lijn van Scott Rodell.

School gesloten tijdens herfstvakantie

Tijdens de herfstvakantie, van maandag 17 oktober tot vrijdag 21 oktober is Shaolin centrum Haarlem gesloten. Vanaf maandag 24 oktober worden de lessen weer hervat.

img_5418