Chan

Chan

In het westen is Chan vooral bekend onder de naam van de Japanse variant Zen. Wat in Kamakura-periode (1185-1333) aan populariteit won en zich daar op eigen wijze ontwikkelde. De essentie van Chan laat zich niet heel makkelijk verwoorden. Hier onder volgt de geschiedenis en filosofie van Chan in een notendop.

rou quanChan is de Chinese verbastering van Indische dhyana-meditatie (ध्यान), beïnvloed door het Chinese taoïsme. Verhalen over de oorsprong van Chan (Chinees 禪) zijn nogal uiteenlopend. Volgens de overlevering werd Chan rond 475 of 520 geïntroduceerd in China door Bodhidharma, de 28ste patriarch van Shakyamnuni Buddha. Het boeddhisme was toen al zo’n 400 jaar bekend in China, met in het zuiden zo’n 2.000 tempels en 36.000 monniken, en in het noorden 6.500 tempels en 80.000 monniken.

Het boeddhisme dat Bodhidharma propageerde was sterk gebaseerd op de Lankavatara-sutra, waarin de tathagatagarba of boeddha-natuur en de alijvijnana gecombineerd worden. Hierdoor werd de nadruk gelegd op het direct zien van de ware aard van de geest, namelijk leegte: de ware aard van de mens heeft geen kenmerken die kunnen worden beetgegrepen. Het zien hiervan doet de mens ontwaken en doorbreekt de illusies die de geest schept. Dit inzicht opent de weg naar een bevrijde manier van leven, ongehinderd door de passies, verlangens en angsten die ons leven beheersen.

Maar hoe combineert dit met kung fu?

Lichaam en geest zijn een. Maar ondanks dit moeten beide individueel getraind worden. Dit betekent niet dat de één kan bestaan zonder de ander. Want voor fysieke training heb je een sterke geest nodig en voor mentale training (in de vorm van Chan) een sterk lichaam. De kracht zit hem hierbij in de herhaling. Door steeds dezelfde bewegingen bewust te herhalen wordt het lichaam één met de beweging en zal het zich nestelen in de natuur van de beoefenaar.

Je lange tijd focussen op één ding is niet altijd even makkelijk. Tijdens de meditatie wordt dit een klein stapje verder gebracht door te focussen op niets, leegte. Het loslaten van alles wat er om je heen gebeurt en accepteren wat je aan het doen bent. Dit vergroot je concentratie en maakt je bewuster van wat er in je lichaam gebeurt. Hierdoor zul je beter gaan handelen onderdruk (een gevecht). Situaties makkelijker kunnen analyseren. Met als gevolg dat je minder snel van stuk gebracht zal worden en bij de kern van van de moment blijft.

Als mens wordt ons van jongs af aan geleerd alles zoveel mogelijk te doorgronden en te begrijpen. Hierdoor zijn onze gedachten continue actief wat bewust ervaren van bewegingen vaak lastig maakt. Hier komt bij dat kung fu aardig complex kan lijken. Door meditatie leer je het denken los te laten en meer te vertrouwen op hoe iets voelt.

In de lessen

Meditatie is voor de beginners nog geen dominant onderdeel van de lessen. In de gevorderde en Qi gong les is het wel elke les aanwezig. Om dit verder uit te diepen organiseren wij elke drie maanden een meditatie middag. Waarin langere sessies gehouden worden en dieper op het onderwerp ingegaan wordt.

altaar

Een leven vol lust, overgegeven aan genot en begeert, is laag, slecht, zinnelijk, onedel en ijdel.
Een leven vol zelfkastijding is pijnlijk, onedel en ijdel.
Een leven tussen zelfkastijding en lust leidt tot inzicht, kennis, weten en verlichting.

Advertenties
%d bloggers liken dit: